default-header
Home Safe & Sound Protocol: herregulatie van het autonome zenuwstelsel

Safe & Sound Protocol: herregulatie van het autonome zenuwstelsel


Je Autonome Zenuwstelsel stelt altijd de vraag:
“Ben ik veilig?”

..maar wat als het ontregeld is geraakt en zich voortdurend onveilig voelt?

Download hier de SSP brochure (alleen engelse versie)

WAT IS HET:
Oorspronkelijk is het Safe & Sound Protocol bedacht en ontwikkeld door Dr. Stephen Porges, een Amerikaanse neurowetenschapper en Psychiater. Het is gebaseerd op de polyvagaal theorie. Hij ontdekte dat een overprikkeld autonoom zenuwstelsel van kinderen met een vorm van autisme, ADD, ADHD en/of Asperger met behulp van speciaal gefilterde muziek opnieuw gereguleerd kon worden. Hierdoor leerde hun autonome zenuwstelsel beter omgaan met de dagelijkse prikkelverwerking.

Bij langdurige periodes van een gevoel van onveiligheid en/of door trauma kan ons autonome zenuwstelsel ontregelt raken. Dit kan uiteindelijk leiden tot diverse lichamelijke en/of mentaal/emotionele klachten, want het stuurt ál je inwendige organen aan. Het Safe & Sound Protocol is een hulpmiddel dat wij inzetten om een ontregeld Autonome Zenuwstelsel weer normaal te laten reguleren.

HOE WERKT HET:
In 5 sessies van ongeveer 1 uur, verspreid over enkele dagen, luister je via een headset naar speciaal gefilterde muziek. De muziek is zo samengesteld dat een ontregeld Autonome Zenuwstelsel zich kan herstellen en weer normaal gaat functioneren.

WAAROM WERKT HET:
Ons Autonome Zenuwstelsel is steeds bezig met scannen of de omgeving veilig is, met als doel de overleving van het organisme. Bij signalen van gevaar zal het Autonome Zenuwstelsel de prioriteit van bepaalde processen in het lichaam verhogen en andere juist verlagen of uitschakelen.
Onze gehoorbeentjes zijn verbonden met de nervus vagus, die ons autonome zenuwstelsel aanstuurt. In de gefilterde muziek zijn de frequenties die het autonome zenuwstelsel verontrusten er uit gefilterd. De frequenties die het zenuwstelsel als rustgevend ervaart zijn versterkt.
De muziek zorgt er voor dat het autonome zenuwstelsel veiligheid ervaart en tot rust komt. Gedurende het verloop van de sessies worden de verontrustende frequenties voorzichtig stapje voor stapje toegevoegd, zodat het zenuwstelsel er opnieuw aan kan wennen. Uiteindelijk zal het zenuwstelsel weer normaal gaan reguleren en op de juiste wijze reageren op de verschillende omgevingsgeluiden.

 

 

 

Het Autonome Zenuwstelsel kent grofweg drie standen:

– Stand “Veilig”
Aandacht voor herstel en onderhoud van het lichaam, spijsvertering en immuunsysteem werken optimaal, tijd voor voortplanting/sexualiteit.
Krachtig, verbonden met de omgeving

– Stand “Vechten/Vluchten”
Energie gaat naar spieren en hersenen, noodzakelijk voor vechten of vluchten. Hartslag, lichaamstemperatuur en bloeddruk gaan omhoog. Processen zoals spijsvertering,  immuunsysteem en sexualiteit/voortplanting komen op een laag pitje te staan.
Stress, angst, schrik, afstandelijk, wantrouwend en uit verbinding

– Stand “Bevriezen/Overleven”

Er is geen mogelijkheid tot vechten of vluchten. Het AZS schakelt zoveel mogelijk energie verbruikende processen uit en gaat over op de spaarstand. Spieren verlammen, de hartslag, bloeddruk en lichaamstemperatuur gaan omlaag en pijnstillende endorfines komen vrij.
Terugtrekking, afzondering, vervreemding, diep in je schulp wegkruipen, isolatie

Bekijk hier een filmpje over de werking van ons Autonome Zenuwstelsel

Meer achtergrond informatie:
SSP is oorspronkelijk ontworpen door dr. Stephen Porges, psychiater en neurowetenschapper, als een neurologische training voor het verlagen van overprikkeling bij autistische kinderen. Maar uit onderzoek bleek dat SSP ook een positieve werking heeft op volwassenen die door diverse oorzaken te maken hebben met een overprikkeld en alert zenuwstelsel. Ons gehoor en de manier waarop we kunnen luisteren is verbonden met de nervus vagus. De nervus vagus zorgt voor regulatie van het autonoomzenuwstelsel.

Nuttige websites:

https://charlottelabee.com/wat-doet-de-nervus-vagus-in-het-brein

https://integratedlistening.com/ssp-safe-sound-protocol/

https://www.stephenporges.com