default-header
HomeWater is essentieel voor onze gezondheid

Water is essentieel voor onze gezondheid

Wist je dat je lichaam, net als onze aarde overigens, voor bijna 70% bestaat uit water? Waneer we er te weinig van binnen krijgen, drogen we langzaam uit.  Dat zal op den duur steeds grotere gevolgen hebben voor onze gezondheid. Op een uitdrogende aarde trekt zich het leven zich ook langzaam terug. Woestijnen zijn daarvan een krachtig voorbeeld. Water speelt dus niet alleen een cruciale rol voor al het leven op aarde maar óók in allerlei processen in ons lichaam. Deze processen zijn van belang voor een goed functioneren van ons lichaam, zodat we ons fit, gezond en vitaal voelen. Het voldoende drinken van zuiver (kraan)water, is dus essentieel voor onze gezondheid. Hoe zit dat precies?

Schadelijke stoffen
Om de processen in ons lichaam draaiende te houden is brandstof nodig. Die brandstof halen we uit onze voeding. Maar bij verbranding komen ook afvalstoffen vrij. Daarnaast krijgen we via de voeding én uit onze omgeving óók nog eens allerlei andere schadelijke stoffen binnen. Deze schadelijke stoffen en afvalstoffen zal het lichaam moeten verwerken en afvoeren. Anders gaan deze stoffen de verschillende processen in de weg zitten en vervuilen we van binnen langzaam. We worden vermoeid, slapen slechter en het lichaam verzuurt langzaam met alle gevolgen voor onze gezondheid, vitaliteit en welzijn van dien.

‘Leeg’ Water
In het afvoeren van deze afvalstoffen speelt water een héél belangrijke rol in ons lichaam. Water dient namelijk als oplosmiddel voor schadelijke stoffen en afvalstoffen die vrijkomen bij de verbrandingsprocessen. Na de opname in water kunnen deze schadelijke stoffen door het lichaam worden afgevoerd en uitgescheiden. Om een zo maximaal mogelijke opnamecapaciteit te hebben, is het daarom ook van belang dat het water zo ‘leeg’ mogelijk is. Daarmee bedoelen we zo zuiver mogelijk: dus niet bewerkt en/of verzadigd met allerlei toevoegingen.

Moeite met water drinken
We begrijpen allemaal wel dat we eigenlijk voldoende water moeten drinken, maar het schiet er vaak bij in. En wanneer we drinken, is het meestal geen zuiver (kraan)water, maar bewerkte dranken met allerlei toevoegingen. De meeste bewerkte dranken (limonade, fris, koffie, thee, suiker- en/of alcoholhoudende dranken) zorgen echter voor een toename van afvalstoffen in het lichaam, wat weer een extra belasting vormt, waardoor het lichaam juist méér water nodig heeft om die afvalstoffen weer af te kunnen voeren. 

Goedkoopste medicijn
Zie het voldoende drinken van zuiver (kraan)water dus niet als een straf, maar als een eenvoudige en goedkope mogelijkheid om je lichaam van binnen schoon te ‘wassen’. Dat water hoeft echt niet per se uit een (dure) fles te komen. Het kraanwater in Nederland is van prima kwaliteit. Water helpt je om je lichaam te ontdoen van afvalstoffen en alle andere schadelijke stoffen die we dagelijks binnen krijgen. Drink dus voldoende water, want het is essentieel voor onze gezondheid. Opdat jij fit, gezond en vitaal blijft!

Een graadmeter om te zien of je voldoende drinkt is de kleur van je urine. Doorzichtig tot lichtgeel is prima. Is je urine bruin/donkergeel, dan is het zeer raadzaam om meer water te gaan drinken.  

Meer wetenschappelijke informatie over het belang van zuiver water voor ons lichaam vind je hier.

24 augustus 2019
Susan Stevens Voedingsdeskundige, Psychosociaal Therapeut & Vitaliteit Manager bij Susan Stevens Voeding & Lifestyle
Terug naar blogs