default-header
HomeLast van brandend maagzuur?

Last van brandend maagzuur?

Wist je dat brandend maagzuur vaak veroorzaakt wordt door een tekort aan maagzuur? Dat je brandend maagzuur in veel gevallen kunt oplossen door aanpassing van voeding en leefstijl? En dat je voorzichtig moet zijn met het langdurig innemen van maagzuurremmers?

Maagzuurremmers behoren sinds 2011 bij de top vijf van de meest voorgeschreven medicatie.
Want 3 miljoen Nederlanders gebruiken vandaag de dag maagzuurremmers. Ze worden vooral ingezet bij oprispingen (het maagzuur komt in de slokdarm) maar ook bij een branderig of opgeblazen gevoel. Maagzuurremmers verlagen namelijk de zuurproductie in de maag, waardoor het symptoom (de pijn) verdwijnt. 

Maagzuur en bloedgroep
Brandend maagzuur is vaak heel gemakkelijk op te lossen door aanpassing van je voedingspatroon en leefstijl. Zelfs je bloedgroep kan een rol spelen: wist je bijvoorbeeld dat bloedgroep ‘0’ de hoogste maagzuur productie heeft? ‘O’ is de oudste bloedgroep en zou van nature een vleeseter moeten zijn. ‘O’ kan dus beter maar geen vegetariër worden. Waar moet anders al dat maagzuur voor worden gebruikt?
‘O’ reageert het beste op stress met intense fysieke activiteit en doet het goed op dierlijke eiwitten.
Bloedgroep ‘
A’ heeft het laagste maagzuur gehalte: daarom liggen bij A’s te grote maaltijden en veel vlees slecht op de maag. Dit kan vervolgens leiden tot brandend maagzuur, óndanks een lager maagzuur gehalte. Zaken waar je dus niet zomaar bij stil staat.

Belasting van de darmen
De maag vervult een cruciale rol in de spijsvertering. Daarom kan een matige vertering in de maag door een te laag maagzuurgehalte uiteindelijk leiden tot een verslechterde opname van voedingsstoffen in de darmen, de darmen belasten en dus op den duur mogelijk beschadigen. Je kunt je voorstellen dat de voortdurende inname van maagzuurremmers uiteindelijk kan leiden tot een verschuiving van het maagzuur probleem.

Bot problemen
Het gebruik van maagzuurremmers ondermijnt de natuurlijke fysiologische werking van het lichaam. Het zet daardoor een kettingreactie in gang die eindigt bij onder andere bot problemen, zoals aandoeningen als artrose, osteoporose, breuken en kraakbeen problemen, maar ook aanhechtingsproblemen bij pezen.

Dementie en beroertes
Twee van de meest gelezen publicaties van 2016 in het JAMA Neurology (medisch tijdschrift) betreffen studies naar protonpompremmers (PPI’s).
Dit is het zwaarste type maagzuurremmers en de meest voorgeschreven medicijngroep ter wereld. PPI’s (bv. omeprazol) worden veelvuldig voorgeschreven bij maagklachten, maar zeker ook ter preventie van beschadiging van het maagslijmvlies bij gebruik van NSAID’s (o.a. diclofenac, ibuprofen, naproxen). Nu blijkt het gebruik van deze middelen samen te hangen met een dertig tot veertig procent hogere kans op dementie en een twintig procent hogere kans op een beroerte.

Preventie
Maagzuurremmers kunnen dus mogelijk leiden tot kwalen die onder onze Westerse welvaartsziektes vallen. Deze kwalen kun je voor zijn door preventief te handelen: door je voedingspatroon en leefstijl eens onder de loep te nemen.

Maak daarom een afspraak via www.hetpreventieteam.nl en we helpen je graag op weg met nieuwe inzichten, begeleiding en advies op het gebied van voeding, beweging, ontspanning en bewustwording. 

We kunnen ook je bloedgroep testen! Je krijgt van ons een boekje mee met daarin een overzicht van voeding die heilzaam voor je bloedgroep is en voeding die je beter kunt vermijden.

 

Bronnen:
D’Adamo, P. (2017). Het bloedgroep dieet. Utrecht: Uitgeverij De Fontein
D’Adamo, P.  en Whitney, C. (2005): Het bloedgroep dieet; de leefregels. Baarn: Uitgeverij De Kern, De Fontein
D’Havé, T: “Van maagzuur naar botafbraak: De verwoestende rol van maagzuurremmers”: artikel op kpnibelgium.com
https://www.thuisarts.nl/pijn/wat-zijn-nsaids
Gomm, W., von Holt, K., Thomé, F., Broich, K., Maier, W., Fink, A., … MT, H. (2016). Association of Proton Pump Inhibitors With Risk of Dementia. JAMA Neurology, 73(4), 410.
Emil L. Fosbøl, M.D., Ph.D.; Peter W. Hansen, M.D.; Mette G. Charlot, M.D., Ph.D.; Christian Torp- Pedersen, M.D., DMSc.; and Gunnar H. Gislason, M.D., Ph.D. American Heart Association Meeting Report 2016 — Presentation: 391 — Session: EP.AOS.765
https://www.vnig.nl/nieuws/gebruik-maagzuurremmers-verband-gebracht-dementie-en-beroerte/

17 januari 2019
Susan Stevens Voedingsdeskundige, Psychosociaal Therapeut & Vitaliteit Manager bij Susan Stevens Voeding & Lifestyle
Terug naar blogs