Tijdens de verschillende boeiende workshops en plenaire sessies werd al snel duidelijk dat het niet alleen om voeding draait. Er zijn zoveel meer factoren die meespelen in het geheel. Denk aan leefstijl, stress, beweging, ontspanning, omgeving, maar ook aan pre- en postnatale omstandigheden (zoals bijv. keizersnede, borstvoeding, gezondheid van moeder).
Voor de aanpak van laaggradige ontstekingen is een multidisciplinaire aanpak gewenst, zoals we dat binnen Hét Preventie Team ook inzetten. Dit neemt zéker niet weg dat er veel verlichting te halen is door het inzetten van de juiste voeding. Denk aan het herstel van de vetzuren balans. Maar soms is het ook juist het elimineren van bepaalde voedingstoffen. Gluten, zuivel en nachtschade groenten kunnen bijvoorbeeld triggers zijn. Geen enkel mens is hetzelfde, dus het blijft maatwerk.
Naast bevestiging van wat wij in de praktijk al uitvoeren, hebben we ook weer vele nieuwe handvaten en inzichten mogen ontvangen. Met name de plenaire sessies van Frits Muskiet (emeritus hoogleraar Pathofysiologie en Klinisch Chemische Analyse) en Leo Pruimboom (medisch biochemicus en fysioloog) en de workshop van Fien Demeulemeester (‘Stress in de kinderjaren als oorzaak van chronische inflammatie’) sprongen er voor ons uit. en als het dan écht om preventie gaat, dan wordt het enorme belang duidelijk van de pre- en postnatale periode van het kind. Met preventie kun je niet vroeg genoeg beginnen.
Dus, bij deze doen we dan ook graag een oproep aan alle aanstaande- en jonge moeders én vaders: verdiep je hier samen in, maak jezelf slim, we helpen je graag op weg. Want je legt er het fundament mee voor een gezond en gelukkig leven voor je kind en daarmee óók voor jezelf.