default-header
HomeDoorslaan in klaar staan voor de ander

Doorslaan in klaar staan voor de ander

Ben jij iemand die altijd klaar staat voor een ander? Op zich is dat natuurlijk een hele mooie en sociale eigenschap. Maar pas op, want je kunt er in doorslaan. En dan gaat het al heel snel ten koste van jezelf. 

Het anderen naar de zin willen maken is iets wat veel mensen graag doen. We zijn tenslotte mens en hebben behoefte aan de goedkeuring van de ander. Ieder mens heeft waardering en erkenning nodig. Maar wanneer je doorslaat in het klaar staan voor anderen, zet je jezelf in de kou. Wanneer je jezelf in de kou laat staan, ontstaan er vanzelf problemen.

De ander eerst?
Je hebt vast al wel eens in een vliegtuig gezeten. Voor vertrek krijg je instructies van het cabine personeel in geval van nood. Wat doe jij wanneer de mondkapjes naar beneden komen? Help je eerst je partner of je kind, of zet je eerst zélf het mondkapje op?
Veel mensen die ik deze vraag stel, geven als antwoord: “eerst mijn kind natuurlijk!”
Toch krijg je een andere instructie, nl. help eerst jezelf, daarna help je eventueel je kind, partner of andere mensen. De ander heeft er niets aan als jij bewusteloos van je stoel afglijdt door gebrek aan zuurstof. En jijzelf al helemaal niet.

De menselijke behoefte aan liefde
Bij sommige mensen is de behoefte aan erkenning van de buitenwereld groter dan bij anderen. Soms is deze drang naar erkenning zo groot dat je als mens uiteindelijk in de problemen komt. Die overmatige behoefte aan erkenning heeft veelal te maken met een tekort aan eigenliefde, of eigenwaarde. Dat kan ontstaan zijn vanuit de opvoeding en de omgeving waarin je als kind bent opgegroeid. Je zou je kunnen voorstellen dat deze mens in de wereld staat met een halfvolle, of misschien wel bijna lege liefdestank.

Een zelfvernietigend proces
Deze mens zal proberen de behoefte aan liefde in de buitenwereld te bevredigen door erg zijn best te doen en voor alles en iedereen klaar te staan. Met de complimenten en erkenningen die hij daarmee verdient, probeert hij zijn liefdestank te vullen. Dat gaat een tijdje goed. Maar de tank vullen met erkenning en goedkeuring uit de buitenwereld, terwijl dit ten koste gaat van jezelf, is een moeizaam en feitelijk een zelfvernietigend proces. Want wanneer de mens door zijn tomeloze en onvoorwaardelijke inzet voor de ander steeds aan zichzelf voorbij gaat, loopt de liefdestank namelijk 2x zo hard leeg. 

Aan jezelf voorbij gaan kost dus véél meer energie dan dat je overhoudt aan de waardering de complimenten en erkenning van de ander!

Bij het doorslaan in klaar staan voor de ander ontstaat bij de mens dus vanzelf een steeds groter tekort. Vanuit dit tekort ontstaat vanzelf een nóg grotere drang om meer waardering en erkenning uit de buitenwereld te halen. Deze mens gaat dus nóg harder rennen en nog véél beter zijn best voor anderen doen. Maar daarmee gaat hij alleen maar nóg verder over zijn eigen grenzen heen…. waardoor de tank nóg harder leeg loopt…!

Burnout
Je kunt je voorstellen wat er dan uiteindelijk met deze persoon gebeurt. Zijn energie raakt op, het lichaam begint tegen te sputteren, kan zomaar in een burnout terecht komen, of erger. 

Begrafenis
En dan wordt er vervolgens op de begrafenis gezegd: “het was zo’n mooi mens, stond altijd voor íedereen klaar, zo goed voor deze wereld.. als er íemand was die dit niet verdiend had, dan was het wel…  En die ene egoïst, die alleen maar aan zichzelf lijkt te denken, die wordt gewoon gezond 100.. Dat is toch niet eerlijk?”

Kiezen voor jezelf
Klaar staan voor anderen, er voor anderen zijn, iets voor iemand over hebben is een hele mooie eigenschap.
Maar vergeet nooit dat je pas goed voor een ander kunt zorgen wanneer je eerst en vooral goed voor jezelf zorgt.
Wees dus eerst en vooral lief voor jezelf.

Je verdient ’t!

16 mei 2019
Harold Stevens Psychosociaal therapeut bij Harold Stevens Ontmoet Coaching & Training
Terug naar blogs